Jag har två kompostfack och förra året varvade jag gräsklipp och kompostjord i det ena facket. Redan i år har det blivit jättefin jord om än med halv nedbrutna grästussar, småpinnar och lecakulor. Jag silar jorden för att få bort de största bitarna. Från köket på skolan där jag jobbar har jag fått en plastkorg som det varit champinjoner i. Den har lagom stora hål och en storlek som passar perfekt över murarhinken.
När jorden är silad så blandar jag i lite kogödsel och sen är den färdig att använda.
Vi kommer att få papperspåsar till vårt matavfall när kommunen byter system. Är inte så förtjust i tanken på att använda dem. Vet att de kan läcka en hel del och det känns inte så trevligt precis. Alltså har det blivit dags att börja med bokashi.
Jag har tvekat innan, tyckt att det verkar bökigt och tar plats. Dessutom har tanken på illaluktande lakvatten avskräckt mig. Men nu har jag hittat bokashi-hinkar på Odla.nu som verkar jättebra. En bra storlek och viktigast av allt, en smidig tömning av lakvatten. Så med bokashin och kompost kommer jag att ha både egen jord och gödning. Det minimerar behovet av både köpejord och gödning i säckar. Lite kommer jag säkert behöva köpa men långt ifrån de mängderna jag behövt tidigare. Dessutom är det betydligt roligare att använda något man själv framställt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar